Уряд продовжив дію карантину через COVID-19 на всій території України до 30 червня цього року.

Відповідно до постанови КМУ від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» дія карантину на території України продовжено до 30 червня 2023 р.

Також уряд продовжив режим надзвичайної ситуації в єдиній державній системі цивільного захисту. Такі рішення в МОЗ пояснюють рівнем вакцинації в Україні, який є недостатнім для формування колективного імунітету до коронавірусного захворювання. Через коронавірус в Україні щотижня помирає близько ста людей, цієї весни очікується зростання захворюваності.

На Харківщині відмічається зростання захворюваності на COVID-19

Епідемічна ситуація в Харківській області щодо захворюваності на COVID-19 залишається напруженою.

Так, з початку епідсезону на грип та ГРВІ в області захворіло понад 60 тисяч осіб, з них більш ніж 18 тисяч дітей. За цей період зареєстровано 3 летальні випадки від грипу.

Протягом березня 2023 року в Харківській області зареєстровано 1667 випадків захворювання на COVID-19, протягом першої декади квітня 2023 року – 904 випадки, за період з 10 по 16 квітня 2023 року - 659 лабораторно підтверджених випадків захворювання.

На зростання захворювання вплинув початок циркуляції на території області нової лінії штаму Оmicron – XBB.1.5, який має неофіційну назву Kraken. Наразі в області підтверджено циркуляцію двох ліній штаму «Омікрон» коронавірусу SARS-CoV-2: XBB.1.5 та ХВВ.1.9.1.

Цей вірус у п'ять разів швидше передається та викликав значні підйоми захворюваності у світі.

До цього штаму в населення відсутній колективний імунітет, тому очікується швидке поширення вірусу серед мешканців області та значне зростання захворюваності на COVID-19.

Що відомо про новий штам COVID-19 "Кракен"

23 січня дослідженням був виявлений перший випадок інфікування “Кракеном". Вірус зафіксували у Сумській області у чоловіка, який не виїжджав за межі України. У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що зараз цей пацієнт повністю одужав і вже перебуває вдома.

Новий штам COVID-19 "Кракен" передається швидше, але свідчень про те, що його перебіг важчий чи призводить до збільшення смертності, немає, сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, "Кракен” має певні вірусологічні та імунологічні особливості. Цей підвид COVID-19 найефективніше уникає відповіді від імунітету. Також він значно швидше передається ніж "Омікрон". Наприклад у США, де чітко фіксуються випадки зараження, він призвів до зростання захворюваності від одного до майже 8% за три тижні.

Також Кузін додав, що нині в Україні фіксується 12 підтипів "Омікрону". І чим довше він буде циркулювати, тим більше його підвидів буде виявлятися в Україні.

Заповненість ліжок становить у Харківській області 16,6%. Загалом в області у 12 лікарнях надають допомогу хворим на COVID-19, для таких пацієнтів передбачено 1765 ліжок.

Жителів Харківщини закликають вакцинуватися від COVID-19

/Files/images/COVID-19/photo_2023-04-28_19-36-07.jpg З метою зменшення ризиків поширення коронавірусної хвороби рекомендовано дотримуватися правил безпеки та протиепідемічних заходів, а саме: маскового та дезінфекційного режимів, соціального дистанціювання в громадських місцях, респіраторної гігієни, своєчасно звертатися за медичною допомогою з початком хвороби. Підтвердження діагнозу дозволяє своєчасно розпочати необхідне лікування, уникнути тяжкого перебігу хвороби, зменшити ризик інфікування оточуючих.

Пам’ятайте: профілактика – запорука здоров’я! Бережіть себе і своїх близьких!

У регіоні працюють 122 пункти щеплень проти COVID-19, у тому числі на деокупованих територіях. Вони забезпечені вакцинами CoronaVac, Comirnaty та Johnson & Johnson.

Всі працівники нашого ліцею вакциноівані.

Також читайте інформацію про коронавірус на сторінках нашого сайту

Вчителям про COVID-19

Батькам про COVID-19

Як зберегти психічне здоров'я дітей у період карантину (поради психолога)

Кiлькiсть переглядiв: 65